KORSYKA
Korsyka (Corsica, Corse) – wyspa na Morzu Śródziemnym, położona na zachód od Włoch i na południowy wschód od Francji.
Cieśnina Świętego Bonifacego oddziela ją od położonej na południu włoskiej Sardynii. Korsyka tworzy odrębny francuski region
administracyjny podzielony na dwa departamenty: Korsykę Południową i Górną Korsykę ze stolicami w Bastii i Ajaccio.
Powierzchnia 8 680 km², liczba ludności ok 300 tyś. Na wyspie obowiązują dwa języki urzędowe francuski i korsykański (podobny do włoskiego).
Kuchnia. Koźlina jest ulubionym mięsem Korsykanów. Popularna jest wieprzowina, ale nie brakuje też dziczyzny. Sery są tradycyjnym
produktem na wyspie, a najpopularniejszym z nich jest brocciu (brucciu) - łagodny ser twarogowy podobny do włoskiej ricotty czy prowansalskiej brousse.
Kuchnia tutejsza oferuje oczywiście także ryby i owoce morza: barweny, mieczniki, żabnice, sardynki, homary, ośmiornice, ostrygi i małże.
Na Korsyce produkuje się liczne wina (jest tu osiem różnych apelacji AOC) oraz likiery i brandy, a także ciekawe piwo na bazie kasztanów jadalnych.
Ja szczególnie polecam znakomite białe wino Vermentino di Gallura DOCG.
GR 20 – szlak pieszy znajdujący się na Korsyce, przebiegający niemal przez całą wyspę w kierunku północ-południe. Uznawany za najtrudniejszy
szlak w Europie. Nazwa szlaku pochodzi od francuskiego słowa Grande Randonnée, a liczba 20 nawiązuje do faktu, iż Korsyka w przeszłości była
dwudziestym departamentem we Francji. Przebycie całego szlaku zajmuje dwa tygodnie przy siedmiu godzinach marszu dziennie.
Historia. Pierwsi osadnicy pojawili się na Korsyce ok 9 tyś lat temu. Dali oni początek unikatowej kulturze megalitycznej.
Jej śladami są menhiry w Filitosie, dolmeny w Sartene i castelli w Cucuruzzu i Capuli. Położenie Korsyki sprawiało, że była ona zawsze
areną operacji militarnych, stąd też toczone były przez wieki walki między państwami włoskimi a Francją o jej zajęcie. W 1282 objęła
wyspę w posiadanie Republika Genui, która kontrolowała ją przez pięć wieków (z krótkimi przerwami na Królestwo Aragonii i Francję).
W 1736 na wyspie wybuchło nieudane powstanie przeciwko rządom Genui. Powstańcy proklamowali Korsykę monarchią i wybrali na króla.
W kwietniu 1755 rozpoczął się kolejny zryw przeciw genueńskiemu panowaniu. W listopadzie tego roku Korsyka ogłosiła niepodległość
i proklamowana została Republika Korsykańska. Uchwalono też pierwszą na świecie konstytucję (Konstytucja Korsyki). Ważną postacią
na wyspie był Pasquale Paoli (1725–1807) – korsykański generał i patriota, który walczył o niepodległość Korsyki, najpierw przeciwko
Genui, a potem Francji. W 1768 Genua zrzekła się pretensji do wyspy na rzecz Francji, która w tym samym roku wysłała na nią swoje oddziały.
Walki trwały do 1769 i skończyły się zwycięstwem Francuzów.
Na wyspie wciąż działa kilka ruchów separatystycznych, walczących o niepodległość
Korsyki. Najważniejszy z nich to Front Narodowego Wyzwolenia Korsyki.
|